İSTANBUL-İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nün öncülüğünde Türkiye’de bir ilk olarak hazırlanan “Hayata Merhaba” projesi, açılış programı 26 Mayıs 2017 ‘de Ataşehir Lions Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirildi.
İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nün öncülüğünde engelli bireylerin eğitim ve rehabilitasyonla güçlendirilen kabiliyet ve enerjilerinin üretime dönüştürülmesini amaçlayan “Hayata Merhaba” projesinin açılış kokteyli ve tanıtım programı gerçekleştirildi. Ataşehir Lions Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi’nde yapılan açılış programına İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Serkan Gür, Ataşehir Kaymakamı Zafer Karamehmetoğlu, Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Ertuğrul Bilican, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Fatih Çepni,Uluslararası Yaşama Destek Derneği Başkanı Emine Koçak, Proje Koordinatörü Meltem Öğten Ataşehir Eğitim Hizmetleri Derneği Başkanı İsmail Dağ, Sultanbeyli İlçe Milli Eğitim Müdürü Vefa Vedat Budak , siyasi parti temsilcileri ile basın mensupları katılım gösterdi.
Projenin açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Ertuğrul Bilican: “Bizim için önemli olan ve çok değer verdiğimiz projemizin açılışına hoş geldiniz. Bu projeyi ilk duyduğumuzda Ataşehir’in çok daha üstünde olmalı dedik. Bu proje artık bir il projesi. Bu işi daha sağlıklı yürütmek için İŞKUR’a başvurduk. Eğitim sürecinde de İşkur’dan 180 bin TL’lik bir eğitim desteği aldık. Sizinle uzun zamandır bu projeyi paylaşmak istiyorduk. Engelli bireyin eğitim hayatı 23 yaşında bitiyor. Bu yaştan sonra ne olacak? Almanya’da bir model gördük ve bunu Ataşehir’de hayata geçirmenin gururunu yaşıyoruz. Bu projenin ilk uygulaması Ataşehir’de. Ama bundan sonra İstanbul’un farklı yerlerinde de gerçekleşecek. Ve inşallah Türkiye projesi olacak. Projemizin İstanbul’umuza hayırlı olmasını diliyorum.” diyerek projede emeği geçen herkese teşekkür etti.
Meltem Öğten konuşmasında ‘Türkiye’de ilk defa uygulanan “Hayata Merhaba” projesi için çok emek verdik, destek aldık. Projemize bizimle beraber yol arkadaşlığı yapan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, İşkur Kadıköy Hizmet Merkezi Müdürlüğü’ne ve Uluslararası Yaşama Destek Derneği’ne teşekkür ederiz. Projemizde en güzel mesaj, engelliyi işe değil, işi engelliye getireceğiz” diyerek projenin ana temasından bahsetti.
Programının tanıtımını yapmak üzere söz alan Uluslararası Yaşama Destek Derneği Başkanı Emine Koçak :’Almanya’da uygulanan bu sistem hayat boyu eğitimi kapsıyor ve 65 yaşlarına kadar üretime dahil olup ve hayattan kopmamış oluyorlar. Projede, toyota sistemimiz var. Bu kodlama sistemi gibi bir üretim sistemidir. Engelli sayı saymasını bilmiyorsa onu sayı saymadan da üretime dahil ediyoruz. Yazı yazması da gerekmiyor. Tamamen şablon ve görsellerle üretim yapıyor. Matbaa ve baskı var. Fırça ve baskı üretimimiz var. Bunu tamamen görme engelliler yapıyor. Arşiv saklama süresinde önemli belgelerin imhası var. Engelli çocuklarımız merak edip bir şey okumadıkları için bunu garanti olsun diye bu çocuklarımız imha ediyor”dedi.
Projenin temel hedefinin, eğitim dönemi sonrası zihinsel engelli işsiz bireylere uygun tasarlanmış iş atölyelerinde, üretimi kolaylaştırıcı şablon ve makineler yardımıyla, engelli bireylerin mutlu bir şekilde üretim yapabilmelerini sağlamak olduğunu bahseden Koçak ‘Çocuklarımızın yapacağı çok iş var, sadece sektörün buna destek olması lazım. Böylelikle engeller ortadan kalkacak” diye konuştu.
İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Serkan Gür: “Bu projeyi duyduğumda çok heyecanlandım. Şuanda gerçekten tarihi bir açılışın gerçekleştiğini ifade etmek istiyorum. İnsanlar heyecanlandıklarında çok iyi şeyler yaparlar. Türkiye’de son dönemlerde bu anlamdaki çalışmalar hız kazandı. Bu projenin çok büyüyeceği ve iyi yerlere geleceğine eminim. İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü olarak, bu projenin Ataşehir’den start alarak İstanbul projesi olması ve önümüzdeki dönemde Türkiye projesi olması artık çok kolay gibi gözüküyor” diyerek İstanbul İl Milli Eğitim olarak projeye destek olmak adına ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.
Tanıtım konuşmalarının ardından “Hayat Merhaba” projesinin açılış kurdelesi kesildi. Kurdele kesiminden sonra projenin mimarları ve misafirler üretim alanında çalışan engelli bireyleri ziyaret ederek sohbet etti.