HAYATA MERHABA PROJESI VE PANASONIC VIKO
Hayata Merhaba projemiz kapsamında Zihinsel Engelli Bireylerimiz için “6‘ lı Uzatma Kablosu“ ve “Sıva Üstü Topraklı Priz“ montaj hatları kurulmuş ve bu hatlarda üretim engelli bireylerin becerilerine uygun biçimde basamaklandırılarak üretimi kolaylaştırıcı materyallerle üretimin hatasız olarak yapılması sağlanmıştır.
Yaklaşık 11 parçadan oluşan 6‘ lı Uzatma Kablosu ve 4 parçadan oluşan Sıva Üstü Priz Montajlarında üretim hattları her bireyin becerilerine ve montajın daha kolay hale gelebileceği şekilde alanında uzman eğitmenler tarafından iş kolaylaştırıcı şekilde basamaklandırılmıştır. Her bir basamakta eğitmenlerin tasarladığı görsel ve fiziksel yardımcı şablonlar vasıtasıyla engelli bireylerin hata yapma şansları en aza indirilmekte ve her bir basamakta yine engelli çalışanlar ile kurulan kontrol mekanizmaları ile üretimde sıfır hata hedefine ulaşılmaktadır.
6‘ lı Uzatma Prizi İçin Örnek Üretim Şeması;
Engelli bireyler ilk basamakta; hazırlanan şablonlar yardımıyla Faz ve Nötr iletkenlerini tıpkı yapboz yapar gibi yuvalarına yerleştirmektedirler. Bu basamakta kullanılan şablonlar sayesinde engelli bireylerin iletkenleri yanlış yuvaya oturtma gibi bir şansları bulunmamaktadır.
İkinci basamakta farklı bir engelli çalışanımız topraklama iletkenini uzatma prizinin üst kasasına yerleştirmektedir. Yine kullanılan görsel şablonlar sayesinde engelli çalışanın hata yapma şansı en aza indirilmiştir.
Birinci ve ikinci basamakta montajlanan parçalar, hazırlanan görseller ve şablonlar yardımıyla bu basamakta birleştirilmektedir.
Bu basamakta faz-nört-topraklama kablolarının ilk üç basamakta hazırlanan parçalara vidalama işlemi yapılmaktadır. Vidala işlemi yapılırken engelli çalışanımız öncelikle eğitmenlerin hazırladığı yardımcı şablonu yerleştirir ve şablon üzerindeki renkli yuvalara aynı renkteki kabloları vidalayarak hatasız bir üretim gerçekleştirmektedir.
Bu basamağın önem seviyesi diğer basamaklara nazaran daha üst seviyede olduğu için bu basamakta çalışan engelli bireyler el becerisi en iyi seviyede olan, mesleki eğitimini marangozluk veya el sanatları atöylesi vb. atölyelerde almış ve tercihen daha önce elektrik sistemleri bakım-onarım işleriyle haşır neşir olmuş(evde veya okulda) engelli çalışanlarımızdan seçilmiştir. Aynı zamanda bu basamakta mental durumu en iyi seviyede olan başka bir engelli çalışanımız bu basamakta yardımcı/kontrolcü olarak görevlendirilerek bu basamakta hata yapılma olasılığının ortadan kaldırılması sağlanmıştır.
5. Basamak
Kablo vidalaması yapılan parçaların düzenli durmasını ve iletken kabloların yerinden oynamasını engelleyerek güvenlik açısından önemli bir parça olan kablo tutucu kelepçenin vidalaması bu basamakta yapılır.
6. Basamak
Bu basamakta yine 4. Basamakta olduğu gibi mental durumu en iyi seviyede olan başka bir engelli çalışanımız, montajı yapılan tüm iç parçaların kontrolünü sağlayarak herhangi bir yanlışlık olup olmadığını denetler ve özellikle vidalanan kabloların yerinden oynayıp oynamadığını, iletken kabloların yalıtımlarında herhangi bir kesiklik/eziklik olup olmadığını vb. güvenlik riski oluşturacak durumların kontrolünü eğitmenlerin hazırladığı yazılı ve görsel kontrol çizelgesi vasıtasıyla gerçekleştirir.
7. Basamak
Kontrolleri gerçekleştirilen parçaların arka kapağının montajı bu basamakta yapılır.
8. Basamak
Üretimi tamamlanan uzatma prizlerinin kontrolleri, üretimden sorumlu alanında uzman görevli eğitmen ve yine mental durumu en iyi durumda olan engelli çalışanlardan seçilen bir ekip tarafından çeşitli ölçü aletleri ile bu basamakta kontrol edilir.
9. Basamak
Tüm montaj ve kontrol basamaklarından başarıyla geçen uzatma prizleri bu basamakta ambalajlanarak paketlemesi tamamlanır.